Logarytmy
Mateusz: log3[7+log5(x2+9)]=log39
7+log5(x2+9)=9
log5(x2+9)=2
log5(x2+9)=log525
x2+9=25
x2=16
|x|=4
x=4 u x=−4
Wynik ma wyjść : xE (−4,4)
Nie wiem dlaczego taki, i jak wykres skonstruować (no i dlaczego).
Prosze o pomoc.
5 gru 18:23
Mati_gg9225535: nie moze wyjsc taki jesli to równanie, moze masz nierówność ? albo nawiasy {...}
5 gru 18:25
Mateusz: Treść zadania to:
log3[7+log5(x2+9)]=2
A wynik sprawdzałem z tyłu w książce.
5 gru 18:27
Mateusz: Wynik wychodzi: xE {−4,4}
5 gru 18:28
Mati_gg9225535: no wiec masz taki sam

tylko blad w zapisie bo powinno byc x=4
v x=−4
5 gru 18:30
Mateusz: No ale jak na sprawdzianie napisze x=4 v x=−4 to bedzie dobrze.
Bo nie wiem co oznacza xE {−4,4} − jakiś przedział czy co
5 gru 18:31