Zasada włączania i wyłączania - podzielność liczb
pvp: Witam.
Mam problem z zasadą włączania i wyłączania. Mam kilka zadań do rozwiązania jedno z nich
rozwiązałem i przedstawiam jego rozwiązanie poniżej. Proszę o sprawdzenie moich obliczeń,
poprawienie mnie w przypadku błędu i rozwiązanie pozostałych przykladow z jakimś objaśnieniem.
1) Zbior liczb od 1 do 400, liczby maja byc podzielne przez 2 i 4, niepodzielne przez 8.
moje rozwiazanie:
/2 /4= 400/2 − 400/4 + 400/NWW (2,4) = 200
200−400/NWW(2,8)−400/NWW(4,8)+400/NWW(2,4,8)=200−50−50+50=150
2) Zbior liczb od 1 do 500, liczby maja byc podzielne przez 2 i 6 i niepodzielne przez 16
3) Zbior liczb od 1 do 300, liczby maja byc podzielne przez 3 lub 6 i niepodzielne przez 5.
5 gru 18:19
pvp: F5
5 gru 21:08
Kajetan Kajetanowicz: Trzeba z ciągu arytmetycznego policzyć te podzielne przez 2 − ten ciąg będzie miał postać 2n
oraz podzielne przez 6 a więc 6n i zobaczyć które się powtarzają czytaj odjąć 6n no i jeszcze
odjąć 16n
5 gru 21:26
pvp: Szczerze to nie rozumiem. Przedstawiłem swój sposób wyliczeń i jestem ciekaw czy jest on
poprawny.
5 gru 21:52
Aga1.: W zadaniu 1) wynik to 150, ale robiłam z zastosowaniem ciągu arytmetycznego.
5 gru 23:30