trapez równoramienny wpisany w okrąg
Zuzia: W trapezie równoramiennym wpisano okrąg. Oblicz obwód i pole trapezu jeśli jego:
a) ramię ma długość 6cm, a promień okręgu jest równy 2,5cm.
b) podstawy mają długość 4cm i 16cm,
c) kąt ostry ma miarę 60 stopni, a promień okręgu opisanego na tym trapezie jest równy 1cm.
5 gru 18:12
Zuzia: Pomoże ktoś
6 gru 11:33
camus: a)
Mamy okrąg wpisany w trapez, więc z właśności czworobokół opisanych na okręgach, mamy
c+c = a+b , gdzie c to długość ramienia, a i b kolejno podstawa dolna i górna
a+b=6+6=12
Stąd Obw = a+b+c+c=12+12=24
| | (a+b)*h | |
P = |
| //nasze h tutaj to inaczej 2r, r−długość promienia |
| | 2 | |
6 gru 11:51
camus:

b) z tej samej własności
c+c=a+b
2c = 4+16=20
c=10
Obw = 20+20=40
z tw Pitagorasa
10
2 = 6
2 + h
2
h
2= 100−36=64
h=8
6 gru 11:56
camus: c)
z tym to już sobie poradzisz, pownioskuj trochę i pomyśl
6 gru 11:57
wredulus_pospolitus:

odkopuję odkopywany przez kogoś tam
c)
krok 1: najistotniejszy jest rysunek:
krok 2: z funkcji trygonometrycznych obliczasz 'x'
krok 3: z funkcji trygonometrycznych obliczasz 'y'
krok 4: z tw. o sumie przeciwległych boków czworokąta opisanego na okręgu obliczasz 'z'
krok 5: podstawiasz do wzorów, aby wyliczyć pole i obwód
5 mar 10:32
icoverty: możecie podpowiedzieć jak zrobić to c? bo podpunkty, a i b sobie rozwiązałem, ale właśnie c już
nie bardzo nawet wiem jak ugryźć
5 mar 19:49
icoverty: o

dzieki wredulus
5 mar 19:50
icoverty: dobra, troszkę się zapędziłem, bo R dotyczy tutaj okręgu opisanego a nie wpisanego w trójkąt
5 mar 19:55