Fizyka
ogipierogi: Jaką prędkość należy nadać ciału aby jego gęstość, dla obserwatora względem którego ciało się
porusza wzrosła o x%? Sporządzić wykres zależności v od x dla x zmieniającej się od 5 do 15.
Z góry dziękuje za pomoc !
5 gru 18:11
ogipierogi: naprawde nikt?
5 gru 18:29
MQ:
Masa relatywistyczna: m
r={gamma}*m
0
| | 1 | |
Objętość relatywistyczna: Vr= |
| *V0, bo skrócenie następuje tylko w jednym |
| | {gamma} | |
wymiarze.
indeksy
0 oznaczają masę i objętość spoczynkowe.
gęstość w spoczynku=m
0/V
0
| | m0 | |
gęstość relatywistyczna= mr/Vr={gamma]2* |
|
|
| | V0 | |
| | 1 | |
gdzie {gamma}= |
| |
| | √1−v2/c2 | |
5 gru 18:48
ogipierogi: serio?
5 gru 18:49
ogipierogi: ooo dzięki, postaram się to przeanalizować
5 gru 18:49