Wykresy funkcji zadania.
Serekpodlaski: Witam mam problem z dwoma zadaniami:
1. Korzystając z poszczególnych przekształceń, narysuj wykres funkcji h(x)= −[(x−1)2+2]
2.Dla podanego poniżej wykresu funkcji y=f(x) narysuj wykres funkcji h(x)=f(x−1)+2 , oraz podaj
dziedzinę i zbiór dla obu funckji.
5 gru 18:08
pigor: ... , np. tak :
1) narysuj przerywaną linią parabolę y=x
2 ; przesuń ją o wektor [1,−2] , czyli o 1 w
prawo i o 2 do dołu i otrzymasz y=(x−1)
2+2 ; tak otrzymaną parabolę odbij symetrycznie
względem osi Ox i otrzymasz dana funkcję h ,
2) nie widzę ...

poniżej żadnego wykresu, ale mogę powiedzieć co z nim zrobić :
przesuń go o wektor [1,2] , to otrzymasz h ... i tyle
5 gru 18:25
Serekpodlaski: mam zdjęcie do zadań ale tam też nie ma wykresu. Zaraz 1 będę rozwiązywał jak piszesz.
5 gru 18:30
Serekpodlaski: jedno pytanie czemu o −2 w 1 zadaniu? A nie 2?
5 gru 19:20