Logarytmy
Mateusz: log3[7+log5(x2+9)]=2
rozwiązanie:
log3[7+log5(x2+9)]=log39
7+log5(x2+9)=9
log5(x2+9)=2
log5(x2+9)=log525
x2+9=25
x2=16
x=4
I tu nie wiem co dalej bo wynik ma wyjść : xE (−4,4)
Prosze o "edycję" mojego rozwiązania i poprawienie błędów.
5 gru 18:04
Mateusz: No chyba, że chodzi o to:
x2=16
|x|=4
x=−4 u x=4
Tylko co z wykresem, dlaczego od −4 do 4
5 gru 18:06
pigor: ... a nie ma tam znaku nierówności < zamiast =
5 gru 18:34
PW: Pewnie po prostu x∊{−4,4} − x należy do dwuelementowego zbioru złożonego z liczb (−4) i 4.
6 gru 12:33