Któa z liczb jest większa?
Shadow: Która z liczb jest większa?
√8 czy x = 2
2log25 + log129
Prosze o pomoc,bo nie mam pojęcia jak to rozbić

.
5 gru 17:50
Shadow: Czy znajdzie się ,ktoś kto potrafi to rozwiązać?
5 gru 18:03
ZKS:
Zapisz sam wykładnik jak wygląda.
5 gru 18:05
Shadow: 2log25 + log129
5 gru 18:08
ZKS:
Wykorzystaj własności logarytmów.
nlog
ab = log
ab
n
log
ab + log
ac = log
a(b * c)
a
logab = b
5 gru 18:13
Shadow: Czy na koncu wyjdzie 2log2259 = 259 = 279
5 gru 18:25
ZKS:
Tak. Teraz sobie porównaj te dwie liczby.
5 gru 18:38
Shadow: ok,dziękuję za pomoc.
5 gru 18:40
ZKS:
Proszę.
5 gru 18:52