af
nieuk: jak wyznaczyc wysokosc trojkata rownoramiennego jezeli ramiona maja dl 1 a podstawy nie znam?
5 gru 17:49
Saizou : a znasz może jakiś kąt?
5 gru 17:54
nieuk: albo jak wyznaczyc dl podstawy?
5 gru 17:55
nieuk: nie znam
5 gru 17:55
nieuk: moze podam polecenie
5 gru 17:55
Saizou : dobrze by było
5 gru 17:56
nieuk: Dany jest ostroslupa prawidlowy czworokatny o podstawie abcd i wierzcholku s krawedz podstawy
| | √42 | |
ostroslupa jest rowna 3 a krawedz boczna |
| . na krawedziach podstawy ostroslupa |
| | 2 | |
wybrano takie punkty P,R ze p∊ad i r∊ab oraz |ad|=|ab| = ostroslupa przecieto plaszczyzna
przechodzaca przez punkty p r s. wyznacz kat jaki ta plaszczyzna tworzy z plaszczyzna podstawy
ostroslupa.
5 gru 17:58
nieuk:

to jest moj rysunek (nie caly) i juz chyba wiesz o co mi chodzi
5 gru 18:02
Mati_gg9225535: na pewno |ad| = |ab| jest w tresci zadania ? skoro jest prawidłowy czworokątny to nie ma innego
wyjścia
5 gru 18:04
Saizou : tylko że informacja ladl=labl wynika z treści, może powinno być ap=br
5 gru 18:04
nieuk: odleglosc miedzy tymi czerwonymi kropkami powinna wynosic P{2} ale nei wiem skad to
5 gru 18:05
nieuk: tak tak pomylilem sie
5 gru 18:05
nieuk: √2*
5 gru 18:06
Mati_gg9225535: a moze |ap| =|ar|
5 gru 18:06
nieuk: Tak Mati ap=ar=1
5 gru 18:08
Mati_gg9225535: ok
5 gru 18:08
Mati_gg9225535: ok wiem ju
5 gru 18:11
nieuk: chyba ze macie inny pomysl jak obliczyc dl odcinka z punktu przeciecia sie przekatnej podstawy
z odcinkiem |pr| i wierzcholkiem c
5 gru 18:12
Mati_gg9225535:

d=a
√2
d=3
√2
różowy odcinek, to 1/3 d =
√2
| | 3√2 | |
masz l i masz a wiec liczysz 1/2d = |
| i z f. trygonometrycznych wyliczasz wysokość |
| | 2 | |
dalej oczywiste raczej
5 gru 18:17
nieuk: robi to ktos czy na darmo czekam?
5 gru 18:17
Mati_gg9225535: no masz odpowiedz, dalej sam dasz rade
5 gru 18:20
nieuk: o dzieki Mati
5 gru 18:22
Mati_gg9225535: nie ma sprawy
5 gru 18:22