Wielomian z parametrem m
martaa: Wielomian W(x)=x7−3mx4+(2m2−4)x ma trzy pierwiastki rzeczywiste. Wyznacz wartość parametru
m, dla którego suma sześcianów pierwiastków wielomianu W jest równa 6.
5 gru 17:39
ZKS:
W(x) = x(x6 − 3mx3 + 2m2 − 4)
Mamy mieć trzy pierwiastki z czego jeden już mamy i wynosi x = 0 dlatego w nawiasie Δ ≥ 0
x6 − 3mx3 + 2m2 − 4 = 0
x3 = t
t2 − 3mt + 2m2 − 4 = 0
Δ = 9m2 − 8m2 + 16
m2 + 16 ≥ 0 ⇒ m ∊ R
Mamy wyznaczyć wartość parametru m dla którego suma sześcianów pierwiastków wielomianu
W(x) jest równa 6 jak wiemy jeden z pierwiastków wynosi x = 0 więc zostają tylko dwa z nawiasu
podstawiliśmy sobie że x3 = t a mamy policzyć x13 + x23 = t1 + t2 wykorzystując wzory
Viete'a dostajemy
t1 + t2 = 6
3m = 6 ⇒ m = 2
5 gru 17:53