prosze o pomoc :)
kama: mx2 − (m−1)x + 1 < 0
wyznacz taki parametr m, zeby ta nierownosc byla spelniona dla kazdej wartosci x
5 gru 17:21
kama:
5 gru 17:25
tn: parabola musi być pod osią x, a zatem musi być ramionami w dół oraz nie mieć miejsc zerowych
osobny przypadek gdy schodzi na niższy stopień
(m ≠0 i Δ < 0 i m < 0) lub m=0
5 gru 17:25
Mati_gg9225535:
1o Równanie kwadratowe, m≠0
kiedy jest zawsze mniejsze od zera? gdy parabola jest skierowana ramionami w dół (a<0) oraz nie
ma miejsc zerowych (Δ<0)
2o Równanie liniowe m=0
współczynnik a=m=0, znika x2
mamy równanie liniowe
−(m−1)x + 1 < 0 ⇔ −(m − 1)x +1 = const. oraz const. <0
−(m−1) = 0 co zapewnia nam że funkcja będzie stała
ale przyjmuje wtedy wartości równe 1 wiec jest > 0
czyli 2o nie ma rozwiązań
5 gru 17:29
kama: delta mi wyszla m2 − 6m +1 , i to ma byc < 0 wiec wyszlo mi ze m ∊ (3− 2√2 , 3+2√2) , ale
ze
wczesniejszego zalozenia wynika ze m ma byc < 0 czyli na koniec wychodzi zbior pusty? bo
3−2√2 jest przeciez wieksze od zera
5 gru 17:37
kama: ?
5 gru 17:40
Mati_gg9225535: jesli wszystko dobrze policzylas to tak, jest to zbior pusty
5 gru 17:48