matematykaszkolna.pl
Z definicji granicy ciągu udowodnić, że limpn{5}=1 I mam |pn{5}-1|<ε i nie wiem mmatix: Z definicji granicy ciągu udowodnić, że limn5=1 I mam |n5−1|<ε i nie wiem co z tym dalej zrobicemotka
5 gru 17:12
mmatix:
5 gru 18:21
PW: n5 <1+ε
 1 
Dla każdej ε można znaleźć taką k∊N, że kε>1 a więc ε>

i dla wszystkich m>k jest
 k 
 1 
ε>

.
 m 
Rozwiążmy więc nierówność "lepszą":
 1 
zamiast n5 <1+ε pokażmy, że n5 <1+

<1+ε, czyli
 k 
 1 
5 < (1+

)n
 k 
 1 
Liczba 1+

jest na czas tego rozważania (o tym konkretnym ε) stałą, większą od 1.Oznaczmy
 k 
ją symbolem u − dla wygody, żeby nie pisać ułamków. Wiemy (?), że ciąg un dla u>0 jest rosnący i nie ma ograniczenia z góry, więc nierówność 5<un jest prawdziwa dla wszystkich n począwszy od pewnej m ∊N. Logarytm o podstawie u>1 jest funkcją rosnącą, czyli można po obustronnym zlogarytmowaniu wskazać, że logu5<nloguu logu5<n. Szukaną liczbą m jest zatem [logu5]. Podsumowanie. Pokazaliśmy, że dla dowolnej ε>0 istnieje liczba m∊N, taka że jeśli n>m, to n5 <1+ε. Oznacza to, że granicą ciągu n5 jest liczba 1. Niestety, jest to takie zawiłe i "nic nie wychodzi" w sensie "wyszło mi 714", ale matematyka na tym poziomie trudna ci jest.
5 gru 22:45
Trivial: PW, to rozwiązanie jest zawiłe. Można tę granicę udowodnić prostymi przekształcaniami. Rozważmy ogólny przypadek. Pokażmy, że limn→ na = 1. (a>0) 1. Przypadek a>1. |na−1| < ε na < ε+1 a1/n < ε+1
 1 

< loga(ε+1) // znaku nierówności nie zmieniamy (a>1)
 n 
 1 
n >

loga(ε+1) 
 1 
Zatem wystarczy wybrać n0 jako liczbę naturalną większą od

.
 loga(ε+1) 
2. Przypadek a<1. |na−1| < ε 1−na < ε a1/n > 1−ε
 1 

< loga(ε+1) // znaku nierówności zmieniamy (a<1)
 n 
 1 
n >

loga(ε+1) 
 1 
Zatem wystarczy wybrać n0 jako liczbę naturalną większą od

.
 loga(ε+1) 
Udowodnione dla dowolnego a. Podstawiając a=5 i wybierając odpowiednią gałąź, masz dowód dla tego konkretnego zadania.
6 gru 13:36
Trivial: Poprawka W drugiej gałęzi rozpędziłem się z kopiowaniem. Powinno być wszędzie loga(1−ε)
6 gru 13:39
PW: No tak, może niepotrzebnie wprowadziłem jeszcze to k (chciałem pokazać, że to ε tajemnicze nie jest takie groźne). Ale i tak obaj kończymy na logarytmie i jego własnościach, tego się chyba nie da uniknąć. Pozdrowienia.
6 gru 14:27