Z definicji granicy ciągu udowodnić, że limpn{5}=1 I mam |pn{5}-1|<ε i nie wiem
mmatix: Z definicji granicy ciągu udowodnić, że lim
n√5=1
I mam |
n√5−1|<ε
i nie wiem co z tym dalej zrobic
5 gru 17:12
mmatix:
5 gru 18:21
PW: n√5 <1+ε
| | 1 | |
Dla każdej ε można znaleźć taką k∊N, że kε>1 a więc ε> |
| i dla wszystkich m>k jest |
| | k | |
Rozwiążmy więc nierówność "lepszą":
| | 1 | |
zamiast n√5 <1+ε pokażmy, że n√5 <1+ |
| <1+ε, czyli |
| | k | |
| | 1 | |
Liczba 1+ |
| jest na czas tego rozważania (o tym konkretnym ε) stałą, większą od 1.Oznaczmy |
| | k | |
ją symbolem u − dla wygody, żeby nie pisać ułamków.
Wiemy (?), że ciąg u
n dla u>0 jest rosnący i nie ma ograniczenia z góry, więc nierówność
5<u
n
jest prawdziwa dla wszystkich n począwszy od pewnej m ∊N. Logarytm o podstawie u>1 jest
funkcją rosnącą, czyli można po obustronnym zlogarytmowaniu wskazać, że
log
u5<nlog
uu
log
u5<n.
Szukaną liczbą m jest zatem [log
u5].
Podsumowanie. Pokazaliśmy, że dla dowolnej ε>0 istnieje liczba m∊N, taka że jeśli n>m, to
n√5
<1+ε. Oznacza to, że granicą ciągu
n√5 jest liczba 1.
Niestety, jest to takie zawiłe i "nic nie wychodzi" w sensie "wyszło mi 714", ale matematyka na
tym poziomie trudna ci jest.
5 gru 22:45
Trivial:
PW, to rozwiązanie jest zawiłe. Można tę granicę udowodnić prostymi przekształcaniami.
Rozważmy ogólny przypadek. Pokażmy, że
lim
n→∞ n√a = 1. (a>0)
1. Przypadek a>1.
|
n√a−1| < ε
n√a < ε+1
a
1/n < ε+1
| | 1 | |
|
| < loga(ε+1) // znaku nierówności nie zmieniamy (a>1) |
| | n | |
| | 1 | |
Zatem wystarczy wybrać n0 jako liczbę naturalną większą od |
| . |
| | loga(ε+1) | |
2. Przypadek a<1.
|
n√a−1| < ε
1−
n√a < ε
a
1/n > 1−ε
| | 1 | |
|
| < loga(ε+1) // znaku nierówności zmieniamy (a<1) |
| | n | |
| | 1 | |
Zatem wystarczy wybrać n0 jako liczbę naturalną większą od |
| . |
| | loga(ε+1) | |
Udowodnione dla dowolnego a. Podstawiając a=5 i wybierając odpowiednią gałąź, masz dowód dla
tego konkretnego zadania.
6 gru 13:36
Trivial:
Poprawka
W drugiej gałęzi rozpędziłem się z kopiowaniem. Powinno być wszędzie loga(1−ε)
6 gru 13:39
PW: No tak, może niepotrzebnie wprowadziłem jeszcze to k (chciałem pokazać, że to ε tajemnicze nie
jest takie groźne). Ale i tak obaj kończymy na logarytmie i jego własnościach, tego się chyba
nie da uniknąć. Pozdrowienia.
6 gru 14:27