rownanko
antekkk:
witajcie
Nie obliczając pierwiastków równania 2x2 − 5x− 6 = 0 .oblicz
ich sumę kwadratów.
5 gru 16:59
Mati_gg9225535:
Wzory Viete'a znasz ?
5 gru 17:01
Mati_gg9225535: x
1x
2 tam mialo byc
5 gru 17:01
antekkk: czyli
522
5 gru 17:03
antekkk: Odpowie ktoś?
5 gru 17:13
antekkk: pomoze ktos blagam
5 gru 17:35
melka: x1 + x2 = −b/a x1x1= c/a
| | 1 | |
x12 + x22 = (x1+x2)2 − 2x1x2 = (5/2)2 −2(−3) = 12 |
| |
| | 4 | |
5 gru 17:48
antekkk: dzieki uratowalas mnie

male pytanko dlaczego tam jest − 2x1x2 mozesz przypomniec jeszcze?
5 gru 17:49
melka: wzory skroconego mnozeniaaa

(x1+x2)
2 = x1
2 + x2
2 + 2x1x2
potem tamto przenosisz na druga strone i voila
5 gru 17:54
antekkk: ahaaaa dzieki to −2x1x2 by zlikwidowac x12 + x22 + 2x1x2?
5 gru 18:02
melka: no tak
5 gru 18:07