zadania na dowodzenie
Jarek: Jako że kompletnie nie rozumiem dowodzenia twierdzeń, proszę was o pomoc w zadaniach,
1. Wykaż, że jeśli n ∊ N (naturalnych), to liczba
a) 3n + 3n+3 + 2n+2 jest podzielna przez 4
b) 7n+2 − 2n+2 + 7n − 2n jest podzielna przez 10
2. Wykaż, że jeśli x2 + y2 = 3 i x−y = −2, to xy = − 12
Z góry dziękuję za pomoc.
5 gru 16:41
Artur_z_miasta_Neptuna:
a)
zauważ,że:
3n+3 = 3n*33 = 3n*27
2n+2 = 2n*22 = 2n*4
3n+27*3n +4*2n = 28*3n + 4*2n
zauważ, że:
4 podzielne przez 4 więc 4*2n podzielne przez 4
28 podzielne przez 4 więc 28*3n podzielne przez 4
4*2n i 28*3n podzielne przez 4 więc także ich suma podzielna przez 4
c.n.w.
analogicznie spróbuj (b)
5 gru 16:49
Artur_z_miasta_Neptuna:
2)
zauważ, że:
x2+y2 = x2 + y2 − 2xy + 2xy = x2−2xy+y2 +2xy = (x−y)2 +2xy
czyli:
x2+y2 = (x−y)2 +2xy
czyli:
2xy = x2+y2 − (x−y)2 = 3 − (−2)2 = 3 − 4 = −1
2xy = −1
xy = −0.5
c.n.w.
5 gru 16:50
Saizou : a w 2 zauważ że x2+y2=(x−y)2+2xy
5 gru 16:51
pigor: ... np.
a)
3n+3n+3+2n+2= 3
n(1+3
3)+2
n *2
2=
= 3
n*28+ 2
n*4=
4(7*3n+2n)=
4k , gdzie k=7*3
n+2
n) , c.n.w. . ...
5 gru 16:55