:( jejciuu niech mi ktos pomoże i to jeszcze wytłumaczy :( proszee
malinnka1993: oblicz objetość i pole powierzchni całkowitej czworokątnego graniastosłupa prawi Gośka 000089:
Podstawą graniastosłupa prawidłowego czworokątnego jest a)opisana na okręgu o promieniu 6cm.
b)wpisana w okrąg o promieniu 6cm. Przekątna graniastosłupa jest nachylona do płaszczyzny
podstawy pod kątem 60stopni. Wyznacz objętość i pole powierzchni całkowitej tego
graniastosłupa.
5 gru 16:32
Mati_gg9225535:

V = P
p * H
P
c = 4P
b + 2P
p
graniastosłup prawidłowy czworokątny w podstawie ma kwadrat.
a) podstawa jest opisana na okręgu o r=6cm (rys. 2)
d=a
√2
stąd wyliczasz a
b) podstawa jest wpisana w okrąg o r=6 cm (rys. 1)
stąd a=.. ?
5 gru 16:42
Mati_gg9225535:

pomiedzy H i d mamy kąt prosty
pomiędzy f9przekątną graniastosłupa) a d (przekontną podstawy) mamy kąt α = 60
o
zatem chcemy z tych informacji wyliczyc H
korzystamy z funkcji trygonometrycznych
√3 * d = H
stąd H=...
i mamy wszystkie dane
5 gru 16:49
malinnka1993: No tak sa dane ale ja nie umiem go zrobic samaa... nawet nie wiem do czego co ...yh
5 gru 17:35