prawdopodobienstwo
lila55: Prawdopodobieństwo wylosowania liczby podzielnej przez 5 ze zbioru liczb trzycyfrowych wynosi

?
liczb trzycyfrowych jest 900
A=9*10*2=180 <−−−−−−−−− i wlasnie tego nie rozumiem dlaczego 9*10*2 co to oznacza

P(A)=180/900=1/5
5 gru 16:01
Mati_gg9225535:
zbior wszystkich cyfr to {0,1,2,3,4,5,6,7,8,9}
potrzebujesz liczby 3−cyfrowej podzielnej przez 5, zatem ostatnią cyfrą może być tylko 0 lub 5
stąd 2 sposoby wyboru ostatniej cyfry
środkową cyfrę możesz wybrać na dowolny sposób spośród 10 cyfr
i pierwsza cyfra może być jakąkolwiek cyfrą oprócz 0 (wiadomo dlaczego)
5 gru 16:26
PW: Albo jeszcze prościej:
Liczby naturalne podzielne przez 5 mają postać 5n, n∊N.
Szukamy takich n, dla których
100≤5n<1000,
czyli
20≤n<200.
Tylko się tu nie pomylić − liczb takich jest (200−20) = 180.
5 gru 23:23