Miary kątów
Kasia: Miary kątów trójkąta prostokątnego są trzema kolejnymi wyrazami rosnącego ciągu geometrycznego.
| | 1+√5 | |
a) Wykaż, że iloraz tego ciągu jest złotą liczbą |
| . |
| | 2 | |
b) Podaj miary kątów trójkąta z dokładnością do dwóch miejsc po przecinku.
5 gru 15:57
Patryk: α+β=90
αβ=902
5 gru 15:58
Patryk: błąd b2=90α
5 gru 16:02
Kasia: no tak.. ale jak wykazać, że iloraz to złota liczba?
5 gru 16:09
Patryk: podzielić np β/α
5 gru 16:17
Mila:
α,β,90 c.g i α,β∊(0,90)
α+β=90⇔α=90−β
β
2=90α⇔β
2=90(90−β)
β
2+90β−8100=0
Δ=8100+4*8100=8100(1+4)=5*8100
√Δ=90
√5
| | −90−90√5 | |
β1= |
| <0 nie odpowiada warunkom zadania |
| | 2 | |
lub
oblicz teraz q
5 gru 17:18
pigor: ... lub np. tak : niech
k,kq,kq2 − miary kątów Δ prostokątnego
tworzące rosnący (k>0 i
q>1) ciąg geometryczny , to
k+kq=12π i kq2=12π /*2 ⇔ (*) 2k(1+q)= π i 2kq
2=π ⇔
1+q=q2 ⇔
⇔ q
2−q−1=0 i Δ=5 i
q>1 ⇒
q= 12(1+√5) ≈ 1,62 c.n.w.
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
więc z (*) 2k*
12(3+
√5)=π ⇔ k(9−5)=π(3−
√5) ⇔
k=14(3−√5)π ≈ 0,60 rd. ,
zatem (k ; kq ;
12π) ≈
(0,60 ; 0,97 ; 1,57) − miary kątów Δ w radianach . ...
5 gru 18:08