Granica
Tomek: Moglby mi ktos pomoc?
(1/x2)
lim x→0 (cosx)
Nie wiem jak sie do tego zabrac...
5 gru 15:46
Mila: cosx
1/x2=e
ln(cosx)/x2
| | ln(cosx) | |
[wykładnik : |
| ] |
| | x2 | |
liczysz pochodną licznika i mianownika i granicę wykladnika
5 gru 15:59
Tomek: Dzieki
5 gru 16:18
pigor: ... lub np. tak :
lim
x→0 cosx
1/x2= lim
x→0 (1+cosx−1)
1/x2=
= lim
x→0 (1+cosx−1)
1/(cosx−1) *1/x2= lim
x→0 e
1/x2= [e
+∞]= +
∞ . ...
5 gru 16:25
Mila: | | 1 | |
Mnie wyszła granica: |
| |
| | √e | |
5 gru 16:28
pigor: ..., przepraszam, no jasne, kurcze zapomniałem w wykładniku wymnożyć przez cosx−1, a wtedy
| | cosx−1 | |
wykładnik " e " to granica ...= lim x→0 |
| = |
| | x2 | |
| | −2sin2x2 | | −2sin2x2 | | 1 | |
= lim x→0 |
| = lim x→0 |
| = − |
| , wtedy |
| | x2 | | | | 2 | |
| | 1 | |
wyjdzie ... = e−12= |
| . ... |
| | √e | |
5 gru 17:15