Obliczanie sinusów
AnkaEkonomia: A czy może mi jeszcze ktoś powiedzieć, czy teraz dobrze rozumuję?
Mam obliczyć: sinu(−31π6)
Czy to będzie tak?:
sin(−31π6)=sin(−31x180◯6)=sin(−930◯)=−sin(930◯)=−sin(2x360◯+2
10◯)=−sin210◯=−sin(180◯+30◯)=−(−sin30◯)=sin30◯=12 ?
5 gru 14:48
Aga1.: Ok.
5 gru 14:52
AnkaEkonomia: 
No to super. A mógłby ktoś mi wytłumaczyć jak policzyć:
2sin(−510
◯)x cos(−780
◯)+tg(−1
◯)x tg89
◯ ?
Bo to mi już nie chce wyjść
5 gru 14:58
AnkaEkonomia: Proszę, niech mi to ktoś policzy. Mi wychodzi −1
√32, a w odpowiedziach jest −
32
Nie wiem czemu
5 gru 15:26
Aga1.: | | 1 | |
sin(−5100)=−sin1500=−sin(1800−30)=− |
| |
| | 2 | |
| | 1 | |
cos(−7800)=cos7800=cos(7200+600)=cos600= |
| |
| | 2 | |
tg(−1
0)*tg89
0=−tg1
0*ctg1
0=−1
5 gru 16:41