pierwiastek potrojny
kama: wyznacz te m dla których W(x)=2x4 − 2x3 − 6x2 + 10x + m ma pierwiastek potrójny.
Proszę o wskazówki
5 gru 14:39
ICSP: znasz pochodne ?
5 gru 14:40
kama: nie wiem co to pochodne
5 gru 15:43
ICSP: no to trzeba na około (jak to lubi mawiać
Gustlik : "Jedziemy do Rzymu przez Krym"
mam znaleźć takie m dla którego wielomian IV stopnia będzie miał pierwiastek trzykrtony. Skoro
mam parzysty stopień wielomianu to i liczba pierwiastków musi być parzysta i z tego wynika że
będzie istniał jeszcze 4 pierwiastek. Zakładam odpowiednio że :
c − pierwiastek trzykrotny
d − pierwiastek jednokrotny
i mam :
w(x) = 2(x−c)
3(x−d)
wymnóż i porównaj współczynniki. Przy odpowiednich potęgach a obliczysz b oraz d. Później to
już z górki.
Można to również zrobić ze wzorów Viete'a ale ich też zapewne nie znasz
5 gru 15:48
kama: znam wzory viete'a . z nimi bedzie prosciej ?
5 gru 16:07
kama: a tak pozatym to ja juz tamto wymnozylam i wyszlo mi : 2x4 + (−6c−2d)x3 + (6c + 6cd)x2 +
(−2c3 − 6c2d)x + 2c3d
tylko nie umiem rozwiazac takiego ukladu rownan gdzie mam potegi przy zmiennych
5 gru 16:12
ICSP: jak znasz wzory Viete'a to napisz mi wzór na sumę 4 pierwiastków dla wielomianu danego wzorem :
ax4 + bx3 + cx2 + dx + e
Poza tym jest źle wymnożone niestety.
Jak już znajdziesz bład w mnożeniu to porównujesz współczynniki :
2x4 −2x3 −6x2 + 10x + m = 2x4 − (2d + 6c)x3 +(6cd + 6c2)x2 + (−2c3 − 6c2d)x + 2c3d
i stąd masz :
−2 = − (2d + 6c)
−6 = (6cd + 6c2)
10 = (−2c3 − 6c2d)
m = 2c3d
po rozwiązaniu otrzymujesz m = −4
Przepraszam ze tak długo ale musiałem wszystko przeliczyć.
5 gru 16:34
kama: nie mam bledu, mam tak samo jak ty wymnozone. ale ja nie umiem rozwiazac tego ukladyu rownan i
nie wiem jak zrobiles ze m= −4
5 gru 16:40
ICSP: nie masz tak samo jak ja
Najpierw wyznaczasz z trzech pierwszych równań ( polecam z pierwszego i drugiego a później
wstawić do trzeciego) c oraz d a na sam koniec wstawić c oraz d do ostatniego równania i
wyznaczysz m
odp c = 1, do = −2
m = 2*1*(−2) = −4
5 gru 16:58