zadanie z steerometria, proszę o rozwiązanie.
mały: Oblicz pole powierzchni i objętość graniastosłupa prawidłowego czworokątnego o krawędzi
podstawy długości 10 cm i kącie nachylenia przekątnej tej bryły do płaszczyzny podstawy równy
60 stopni
5 gru 14:32
aniabb:
H=10√2 / √3 = 10√6/3
V= 100*10√6/3 = 1000√6/3
Pc= 2*100+4*10*10√6/3 = 200 + 400√6/3
5 gru 14:40
Mati_gg9225535:

a=10cm
α = 60
o
d=a
√2 = 10
√2cm
tg60
o =
√3
H = 10
√6
P
b = a*H
P
p = a
2
P
c = 2P
p + 4P
b
V = P
p * H
5 gru 14:41
Mati_gg9225535: czyzbym się pomylił ?
5 gru 14:42
Mati_gg9225535: oj chyba tym razem nie ja się mylę, albo mi sie zdaje ; )
5 gru 14:43
Aga1.: H=10√6
5 gru 14:50