| 3 | 231 | |||
a jeszcze pytanie. czy ∫1−1 x2*(− | )*(x2−5) to | czy może | ||
| 28 | 735 |
| 24 | ||
bo | ||
| 84 |
| 11 | ||
to | ||
| 35 |
http://www.wolframalpha.com/input/?i=integrate+-3%2F28+*x%5E2*%28x%5E2%E2%88%925%29++from+-1+to+1
| 3 | 3 | −3 | 15 | |||||
∫1−1x2*(− | )(x2−5)=∫ (− | x2)(x2−5)= | x4+ | x2= | ||||
| 28 | 28 | 28 | 28 |
| 3 | 15 | 3 | x5 | 15 | x3 | |||||||
=∫− | x4+ | x2=− | * | + | * | |1−1= | ||||||
| 28 | 28 | 28 | 5 | 28 | 3 |
| 3 | 15 | |||
− | *x5+ | *x3|1−1 | ||
| 140 | 84 |

