funkcja liniowa i kwadratowa
ahu8: Dla jakich wartości m proste: mx+(2m−1)y=3m oraz x+my=m przecinają się w 1 punkcie który należy
do prostej x+2y−3=0 ?
Dla jakich wartości a równanie Ix−2I=a
2−3a+2 ma dwa pierwiastki różnych znaków ?
Proszę o pomoc, bo nie wiem jak się za to wziąć.
5 gru 14:17
Aga1.: 1)
Rozwiąż układ równań z parametrem i otrzymany x i y podstaw do trzeciego równania i rozwiąż
równanie ze względu na zmienną m.
5 gru 14:25
Aga1.:

2)
Równanie ma dwa pierwiastki różnych znaków gdy a
2−3a+2>2
5 gru 14:29
ahu8: Serdecznie dziękuję za wskazówki! Już się biorę za te zadania
5 gru 14:33