granica funkcji w minus nieskończoności
Tokar: Witam,mam problem z pewną granicą funkcji...
lim x− √x2 −3x +1
x−> −∞
jak dla mnie mnożę razy dopełnienie,ze wzoru skróconego mnożenia i powinno wyjść 3/2,a niestety
wychodzi −∞...a taki sam przykład w +∞ wychodzi już 3/2,proszę o pomoc
5 gru 13:56
Franek: napisy jak zrobiłeś to powiemy gdzie jest błąd
5 gru 13:59
Tokar: ok,nie bede juz tlyko pisać tego lim za każdym razem
x − √x2 −3x +1 = (x2 − x2 +3x −1)/ x + √x2 −3x +1 = (3x −1)/ x + √x2 −3x +1 =
(dzielę przez najwyższą potęgę mianownika czyli x) = (3−1/x) / 1 + √1 − 3/x +1/x2
ułamki dążą do 0 i zostaje nam tylko 3/1+1 = 3/2
5 gru 14:09
Aga1.: Ok.
5 gru 14:33
Tokar: ?
5 gru 14:40