oblicz sin i cos
Ania: Oblicz sin(−105), cos(−435), cos855 i cos1155.
Będę wdzięczna!
5 gru 13:35
5 gru 13:36
camus: sin(−105)=sin(−90 − 15) = sin(−90 − 45 +30)
cos(−435)=cos(−435+360)=cos(−75) //360 to okres dla cos i sin
sin(x+y) = sinx*cosy + siny*cosx
sin(x−y) = sinx*cosy − siny*cosx
Tyle do zrobienia zadanie ci wystarczy.
5 gru 13:41
Ania: OK, dzięki, to będzie np. cos1155
cos(3 x 360 +75)=cos75
cos75=cos(45+30)=cos45 x cos30 − sin45x sin30= √6 − √2 / 4?
a z minusem to wpisac k z − ?
5 gru 13:47
Ania: Ok dziękuje!
5 gru 13:48
Ania: A w sin105 mogę zrobić sin(60+45)?
5 gru 13:50
Ania: a nie bo tam jest minus, ok, wybaczcie, kręce
5 gru 13:50
camus: tak, możesz zrobić sin(−60−45), ja tam niepotrzebnie zakombinowałem
5 gru 13:52