trygonometria
beata: Rozwiąż równanie:
2√3 cos2x = sinx
5 gru 11:21
ICSP: cos2x = 1 − sin2 x
później podstaw t = sinx , t ∊ <−1;1>
i otrzymujesz równanie kwadratowe.
5 gru 11:24
beata: Dzięki za odpowiedź

tak doszłam już do tego, ale wyszło mi że jednym z rozwiązań tego równania kwadratowego jest
sin x = − 2
√3 / 2. Czy to możliwe? Wtedy to rozwiązanie nie należy do dziedziny tak?
5 gru 11:30
ICSP: przeliczę
5 gru 11:33
ICSP: mi wychodzą inne pierwiastki
| | −2√3 | |
t2 = |
| < − 1 − sprzeczne |
| | 3 | |
5 gru 11:38
beata: oj mi wychodzą takie same, pomyliłam się przy przepisywaniu. tez mi wyszło −2 √3/3.
Dzięki wielkie!
5 gru 11:43