odwzorowanie liniowe.
XXX: Znależć Ker f Im f i ich bazy dla następujących odwzorowań liniowych f: R4 → R3 :
f(x,y,z,t)=(x1+x2+x3−x4,2x1+x2−x3+x4,x2+3x3−3x4) wywnioskować czy f jest injekcją,
surjekcą, bijekcją. bardzo prosze o pomoc. taki typ zadań mam mieć na kolosie.
5 gru 10:57
Artur_z_miasta_Neptuna:
jak juz to f(x1,x2,x3,x4) powinno być
5 gru 11:15
Artur_z_miasta_Neptuna:
no i czego nie potrafisz

teorii nie znasz czy co
5 gru 11:16
Krzysiek: aby znaleźć Kerf
to rozwiązujesz równanie:
f(x1 ,x2 ,x3 ,x4)=(0,0,0)
Imf={x1 (1,2,0)+x2 (1,1,1)+x3 (1,−1,3)+x4 (−1,1,−3) ,x1 ,x2 ,x3 ,x4 ∊R }
=Lin{(1,2,0),(1,1,1),(1,−1,3),(−1,1,−3)}
i teraz sprawdzasz jaki jest rząd obrazu
jeżeli r(Imf)=3 to jest to surjekcja
r(Kerf)=4 to jest to injekcja
5 gru 11:16
XXX: a skad sie wzielo to ze to jest injekcja i surjekcja?
5 gru 14:02
XXX: prosze niech ktoś pomoże
5 gru 15:49
xxx: 
?
31 gru 13:13