matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
trygonometria tożsamość
beata:
Wykaż, że równość jest tożsamością:
2 tg
x
2
tg x =
1−tg
2
x
2
5 gru 02:44
ZKS:
tg(x) + tg(y)
tg(x + y) =
1 − tg(x)tg(y)
x
x
x
x
tg(
) + tg(
)
2
2
tg(x) = tg(
+
) =
=
2
2
x
x
1 − tg(
) * tg(
)
2
2
x
2tg(
)
2
x
1 − tg
2
(
)
2
5 gru 02:49