..
asdf: Granice ciągu:
lim
n→∞ 2n −
3√8n3 + 3n2 =
∞−
∞
lim
n→∞ 2n −
3√8n3 + 3n2 =
| | 8n3 − 8n3 + 3n2 | |
limn→∞ |
| = |
| | 4n2 + 2n3√8n3+3n2 + (3√8n3 + 3n2)2 | |
| | 8n3 − 8n3 + 3n2 | |
limn→∞ |
| = |
| | 4n2 + 2n3√n3(8+3/n + (3√n3(8 + 3/n)2 | |
| | 8n3 − 8n3 + 3n2 | |
limn→∞ |
| = |
| | 4n2 + 2n * n *3√8 + (n*3√8)2 | |
| | 8n3 − 8n3 + 3n2 | |
limn→∞ |
| = |
| | 4n2 + 2n2 *2 + (n*2)2 | |
| | 3n2 | | 3n2 * 1 | | 1 | |
limn→∞ |
| = limn→∞ |
| = |
| |
| | 4n2 + 4n2 + 4n2 | | 3n2 * 4 | | 4 | |
Dobrze? (chodzi też mi czy dobrze to zapisane jest)
5 gru 01:51
ZKS:
Według mnie znowu tak zrobiłeś że policzyłeś trochę dla kawałka a później do końca.
| | 3 | |
Chodzi mi o |
| . Rób wszystko za jednym razem. |
| | n | |
5 gru 01:56
asdf: w mianowniku chyba powinno być:
| | 1 | |
U{8n3 − 8n3 − 3n2}..cały wynik to − |
| |
| | 4 | |
zgadza się?
5 gru 01:57
asdf: Przepisywać to mam za każdym razem?
5 gru 01:57
asdf: nie mianownik tylko licznik..
5 gru 01:57
ZKS:
Zapisuj w taki sposób to na pewno będzie dobrze.
| | 8n3 − 8n3 + 3n2 | |
limn → ∞ |
| = |
| | 4n2 + 2n3√n3(8 + 3/n) + (3√n3(8 + 3/n))2 | |
| | 3n2 | |
limn → ∞ |
| = |
| | 4n2 + 2n2(8 + 3/n)1/3 + n2(8 + 3/n))2/3 | |
| | 3n2 | |
limn → ∞ |
| = |
| | n2(4 + 2(8 + 3/n)1/3 + (8 + 3/n))2/3 | |
| 3 | | 3 | | 1 | |
| = |
| = |
| |
| 4 + 2 * 81/3 + 82/3 | | 4 + 4 + 4 | | 4 | |
5 gru 02:02
asdf: ale nie + tylko minus 3n2
a − b = a + (−b)
5 gru 02:04
ZKS:
| | 1 | |
Racja tam miałeś chochlika wynik to − |
| . |
| | 4 | |
5 gru 02:05
ZKS:
Wiem ja się sugerowałem Twoim zapisem.
5 gru 02:05
asdf: Dzięki wielkie
5 gru 02:06
ZKS:
Na zdrowie.
5 gru 02:13
asdf: Wzajemnie

Wyprowadzanie wzorów sobie na kartce typu:
| | a3 − b3 | |
a3 − b3 = (a − b)(a2 + ab + b2) ⇒ a − b = |
| |
| | a2 + ab + b2 | |
Jest dozwolone?
5 gru 02:15
ZKS:
Raczej tak tylko że jak przerobisz z kilka zadań to zapamiętasz te wzory i z pamięci od razu
będziesz zapisywał.
5 gru 02:18
asdf: Jak tak mówisz
| | 1 + 3 + 5 + ...+ (2n − 1) | |
limn→∞ |
| = |
| | 2 + 5 + 8 + ...+(3n − 1) | |
| | 1 + 2n − 1 | |
Sn(1) = |
| * n = n2 |
| | 2 | |
| | 2 + 3n − 1 | | 3n2 − 2n | |
Sn(2) = |
| * n = |
| |
| | 2 | | 2 | |
| | 2 | | 2n2 | | 2 | |
limn→∞ n2 * |
| = |
| = |
| |
| | 3n2 − 2n | | 3n2 − 2n | | 3 | |
taki zapis jest ok?
5 gru 02:21
ZKS:
W przed ostatnim zapisie powinien jeszcze wystąpić symbol granicy.
| | 2n2 | | 2 | |
limn → ∞ |
| = |
| |
| | 3n2 − 2n | | 3 | |
5 gru 02:23
asdf: Dobrze jakby ten limes jeszcze się tyczył Twoich słów:
>jak przerobisz z kilka zadań to zapamiętasz te wzory i z pamięci od razu
5 gru 02:24
ZKS:
Nie rozumiem?
5 gru 02:26
asdf: No troche nie zrozumiale napisałem: żeby też ten limes mi wpadł do głowy, że do puki n to
limesy
5 gru 02:28
ZKS:
O to chodzi.

Zapamiętaj jeżeli masz jakieś zmienne nie możesz opuścić limesów i koniec.
5 gru 02:29
asdf: Nie takie rzeczy się ogarniało
5 gru 02:31
ZKS:
Mam nadzieje że życie studenta Ci się podoba.
5 gru 02:37
asdf: bardzo, mnóstwo czasu, mało nauki...spanie po 8 godzin
5 gru 02:38
ZKS:
Tak myślałem że tylko zabawa nic się nie uczysz nie dobrze.

Dobra idę spać bo jestem
wykończony.

Dobranoc.
5 gru 02:41
asdf: Dobranoc
5 gru 02:46