Ilość rozwiązań
adaś: http://www.zadania.info/5004527
Proszę o wytłumaczenie dlaczego w "Stąd ilość rozwiązań wyraża się wzorem " zero zalicz się do
przedziału , na początku nie wchodziło zero w przedział a później jednak tak , dlaczego ?
4 gru 23:49
adaś: jak podstawie 0 w postać p2−2p to delta wychodzi zero czyli jedno rozwiązanie co jest
sprzeczne z informacją że nie ma rozwiązań
4 gru 23:52
Ingham: równanie jest px2+............., jeśli za p podstawisz 0, to wtedy nie będzie już równania
kwadratowego (nie wolno liczyć delty), tylko liniowe, które nie ma rozwiązania
4 gru 23:55
Mila: Podane jest, że dla p=0 brak rozwiązań.I wszystko się zgadza .
4 gru 23:55
Eta:
Przeczytaj co masz napisane na samym początku!
dla p=0 0,5=0 −− sprzeczność ( brak rozwiązań)
i dla Δ<0 ⇒ p∊(0,2) brak rozwiązań
to brak rozwiązań jest dla p∊(0,2) U {0} ⇒ p∊<0,2)
4 gru 23:56
asdf: 0 wchodzi do braku rozwiazan tak jak przedzial od (0;2), czyli <0,2)
4 gru 23:58
adaś: Eta masz rację nie przeczytałem dobrze początku, dzięki Wam za pomoc
5 gru 00:03