pochodna
ICSP: No to mam do obliczenia pochodną :
| | 4 | | 1 | | x | |
y = |
| arctg[ |
| (2tg |
| +1)] − x |
| | √3 | | √3 | | 2 | |
Nie mam nawet zielonego pomysłu jak to zrobić

Jak zaczynam rozpisywać to powstają mi jakieś cuda
4 gru 23:39
ZKS:
| 4 | 1 | | 2 | | 1 | |
|
| * |
| * |
| |
| √3 | | | 2 | | 1 | | 1 + ( |
| + |
| )2 | | | √3tg((x/2) | | √3 | |
| | | | 2 | |
− 1
4 gru 23:53
ICSP: a w odpowiedziach mam :
Jak to do tego doprowadzić ?
4 gru 23:59
ZKS:
Po upraszam sobie najpierw na kartce i jak coś napiszę.
5 gru 00:06
ZKS:
Ech źle mi się zapisało oczywiście powinno być tam w mianowniku
5 gru 00:20
Mila: Koszmarne pisanie, ale wychodzi, jutro Ci przepiszę, jesli jeszcze przyda się.

dobranoc.
5 gru 00:21
ZKS:
Za chwilę napiszę bo wszystko pięknie wyszło. Dobranoc
Mila.
5 gru 00:24
Mila: Dobranoc.
5 gru 00:25
Godzio:
| | 4 | | 1 | | x | |
y = |
| arctg[ |
| (2tg |
| +1)] − x |
| | √3 | | √3 | | 2 | |
| | 4 | | 1 | | 2 | | 1 | |
y' = |
| |
| * |
| * |
| − |
| | √3 | | | | √3cos2x2 | | 2 | |
1
| | 1 | | 1 | |
= |
| * |
| − 1 = |
| | | sin2x | | sinx | |
| + |
| +1 | | (cosx + 1)2 | | cosx+1 | |
| | | |
| | 1 | | 1 | |
= |
| * |
| − 1 = |
| | | sin2x | | sinx | |
| + |
| +1 | | (cosx + 1)2 | | cosx+1 | |
| | | |
| | 2 | |
= |
| − 1 = |
| | | sin2x | |
| + sinx + cosx + 1 | | cosx + 1 | |
| |
| | 2(cosx + 1) | |
= |
| − 1 = |
| | sin2x + sinxcosx + cos2x + cosx + sinx + cosx + 1 | |
| | 4(cosx + 1) | | 2(cosx+1) | |
= |
| = |
| − 1= |
| | 2 + sinxcosx + sinx + 2cosx | | 2(1+cosx) + sinx(1+cosx) | |
| | 2 | | − sinx | |
= |
| − 1 = |
| |
| | 2 + sinx | | 2 + sinx | |
5 gru 00:26
Godzio:
Uciekam
5 gru 00:26
ZKS:
| 4 | | 1 | | 1 | |
| * |
| * |
| |
| 3 | | | | 4 | | x | | 4 | | x | | 1 | | 1 + |
| tg2( |
| ) + |
| tg( |
| ) + |
| | | | 3 | | 2 | | 3 | | 2 | | 3 | |
| | | |
| 4 | | 1 | |
| * |
| = |
| 3 | | | 4 | | x | | x | | x | |
| cos2( |
| )(tg2( |
| ) + tg( |
| ) + 1) | | 3 | | 2 | | 2 | | 2 | |
| |
| 1 | |
| = |
| | x | | x | | x | | x | | sin2( |
| ) + sin( |
| )cos( |
| ) + cos2( |
| ) | | | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
| |
| | x | | x | | 2 | |
U{1}{1 + sin( |
| )cos( |
| ) = |
| |
| | 2 | | 2 | | 2 + sin(x) | |
Więc nasza pochodna to
| 2 | | 2 − 2 − sin(x) | | −sin(x) | |
| − 1 = |
| = |
| |
| 2 + sin(x) | | 2 + sin(x) | | sin(x) + 2 | |
5 gru 00:29
ZKS:
Haha znowu nie odświeżyłem.
5 gru 00:30
ICSP: jutro przeanalizuje

Podziękowania za pomoc dla :
Mili
ZKS
Godzia
5 gru 00:31
ZKS:
Z mojej strony mogę powiedzieć że nie ma za co proszę bardzo.
5 gru 00:37
Mila: To miłe, i Godzio i ZKS mnie wyręczyli

, a ICSP mi podziękował.
5 gru 14:34
ICSP: podziękowałem wszystkim który wypowiedzieli się w tym temacie
5 gru 14:48