wielomiany
Monika: Udowodnij że:jesli wielomian W(x) jest co najmniej drugiego stopnia i jest podzielny przez
dwumian x− 1, to reszta z dzielenia tego wielomianu przez wielomian (x−1)2 ma postac a(x−1),
gdzie a jest pewna liczba rzeczywista.
4 gru 23:33
ICSP: reszta z dzielenia przez (x−1)2 będzie w postaci : R = ax + b
oraz skoro wielomian musi być podzielny przez (x−1) to reszta musi być równa 0 wiec mam :
a + b = 0 ⇒ a = − b
zatem :
R = ax + b = ax − a = a(x−1) c.n.u.
4 gru 23:36
Monika: Reszta z dzielenia wielomianu P(x) przez wielomian 2x
3−5x
2+3x−2 jest równa x
2−3x+1.
Oblicz P(2).
P(x)=Q(x)*(2x
3−5x
2+3x−2 )+x
2−3x+1
P(2)=Q(2)*(16−20+6−2)+4−6+1=Q(2)*0−1=−1
4 gru 23:51
ICSP:
4 gru 23:52
Monika: jeśli wielomian W(x) jest co najmniej stopnia n, gdzie n ≥2, oraz jest podzielny przez
wielomian
(x − 1)n−1, to reszta z dzielenia tego wielomianu przez wielomian (x − 1)n ma postac
a(x − 1)n−1, gdzie a jest pewna liczba rzeczywista.
5 gru 00:54
Monika:
5 gru 01:04
Monika:
5 gru 01:12
ZKS:
W(x) = (x − 1)n + (bx + c)n − 1
W(1) = 0
W(1) = (a + b)n − 1
(b + c)n − 1 = 0 ⇒ c = −b
(bx − b)n − 1 =
bn − 1(x − 1)n − 1 (możemy b oznaczyć jako a ponieważ jest to wartość stała) =
a(x − 1)n − 1
5 gru 01:50