Geometria anlityczna
Black: No dobrze, czas kolejny raz pomęczyć...
Dane są wierzchołki równoległoboku ABCD: A=(3,0), B=(6,4), C=(4,5)
Wyznacz:
a) współrzędne wierzchołka D
b) współrzędne środka symetrii równoległoboku
Chwilowo ustaliłem, że |AB|=|CD|, i że |AB| = 5. Ale nie wiem, co dalej.
4 gru 23:27
4 gru 23:31
Black: Niestety, nie pomogło

Próbowałem obliczyć środek odcinka AC, potem AS, ale nie mam pojęcia
co z tym zrobić dalej
4 gru 23:40
Mila:

A=(3,0), B=(6,4), C=(4,5)
środkiem symetrii S równoległoboku jest punkt przecięcia przekątnych.
Przekątne dzielą się na połowy.
S − środek AC
S jest środkiem BD
D=(1;1)
Można rozwiązać łatwiej za pomocą wektorów, ale nie wiem, znasz tę metodę.
4 gru 23:53
Black: Dzięki wielkie, naprawdę pomogło ^^
4 gru 23:58