matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
prosze o pomoc
maja:
sume 10 poczatkowych wyrazow ciagu artmetycznego,gdy a1=7 r=−2
4 gru 22:58
think:
a
10
= a
1
+ 9r
a
1
+ a
10
S
10
=
*10
2
4 gru 22:59
Ajtek:
a
1
+a
n
S
n
=
*n
2
a
n
=a
1
+(n−1)*r a
1
=7, r=−2, n=10 i liczysz.
4 gru 23:01