| 1 | 2 | |||
Dane jest wyrażenie | i | .Zapisz ich różnicę i przedstaw ją w | ||
| x2+2x | x2−4 |
| −2 | ||
zad.4Naszkicuj wykres funckji f(x)= | − 1 ,a następnie podaj: | |
| x+3 |
| x+3 | ||
zad 5 dane jest wyrażenie | ||
| x2+4x+m |
| 1 | 2 | 1 | 2 | (x−2)−2x | ||||||
1) | − | = | − | = | = | |||||
| x2+2x | x2−4 | x(x+2) | (x−2)(x+2) | x(x+2)(x−2) |
| −(x+2) | −1 | |||
= | = | |||
| x(x+2)(x−2) | x(x−2) |
| 5 | ||
x=−512 lub 17x=5⇒ x= | ||
| 17 |
ad4) a) D=R\{−3}
b) zbiór wartości=(−∞,−1)∪(−1,+∞)= R\{−1}
c) x=−3 asymptota pionowa
y=−1 asymptota pozioma
d) dla x∊(−∞,−3) f rosnąca
oraz dla x∊(−3, +∞) f. rosnąca
| −2 | ||
4e) 0= | −1 | |
| x+3 |
| −2 | ||
1= | ||
| x+3 |
| x+3 | x+3 | ||
= | |||
| x2+4x+4 | (x+2)2 |
dla zośi za chęci
| x+3 | x+3 | 1 | |||
= | = | dla x=2√3 wartość tego wyrażenia wynosi: | |||
| x2+4x+3 | (x+3)(x+1) | x+1 |
| 1 | 2√3−1 | 2√3−1 | |||
= | = | ||||
| 2√3+1 | (2√3+1)(2√3−1) | 11 |