pochodnma z (arctgx)^x
werte: pochodna z y=(arctgx)x co zrobić z x
Oblicz pochodną z y=(arctgx)x
Coś gdzieś wyczytywałem o zastosowaniu podobnego rozwiązania jak z xxx ale nie wiem jak to
posklejać do kupy, byłby ktoś tak uczynny i by mi to wyjaśnił?
4 gru 22:29
werte: oczywiście chodziło mi o (xx)x
4 gru 22:29
ZKS:
Aby policzyć tego typu pochodną funkcji wykorzystujemy własność logarytmów.
aloga(b) = b oraz loga(bn) = nloga(b) tak więc
eln(arctg(x))x = exln(arctg(x)
Niech xln(arctg(x) = t
y' = (et)' = et * t'
Teraz wykorzystując to wszystko policz swoją pochodną.
4 gru 22:38
werte: Dzięki wielkie
4 gru 22:43
ZKS:
Proszę bardzo nie ma za co.
4 gru 22:45
werte: Dzięki wielkie dobry człowieku
4 gru 22:50
werte: ooo zapomniałem że dziękowałem xD
4 gru 22:51
ZKS:
Nic się nie stało można i dwa razy.
4 gru 22:55