Rozłóż wielomian na czynniki znając pierwiastek wielomianu,
Adios: Witam, robie zadania z wielomianów i mam taki wielomian: 9x4−12x3−11x2−2x i mam go rozłożyć
na czynniki wiedząc, że pierwiastkiem jest 2. Podzieliłem go schematem hornera i wyszło mi
(9x3+6x2+x)(x−2) nastepnie x przed nawias (9x2+6x+1)(x−2)x i z tego równania kwadratowego
delte która wyszła 0, miejsce zerowe −1/3 (potem mnoże to przez 3) i ostatecznie wyszło mi
x(x−2)(3x+1) a w odpowiedziach jest x(x−2)(3x+1)2... co zrobiłem źle?
4 gru 22:20
think: Δ = 0
oznacza istnienie jednego pierwiastka ale podwójnego
x
2 = (x + 0)
2
x
2 + 2x + 1 = (x + 1)
2
| | 1 | |
tak samo jest z Twoją − |
| |
| | 3 | |
4 gru 22:22
Kejt: zeżarłeś kwadrat

skoro Δ=0 to masz jedno miejsce zerowe dwukrotne..
wtedy masz postać (x−coś)
2
4 gru 22:23
Adios: Dzięki wielkie, to wręcz niewiarygodne, że przez tyle lat nauki tego nie wiedziałem
4 gru 23:34
Krzysiek : Adios. Napisale ze ostatecznie wyszlo mi x(x−2)(3x+1) to jak zobaczysz na x−y to przeciez jest
woielomian stopnia trzeciego a nie czwartego
5 gru 08:51
asdf: I co z tego, nie musi mieć tyle pierwiastków co jego stopień, np. x
2 + 1 nie ma pierwiastków a
jest 2 stopnia (w zbiorze liczb rzeczywistych)
5 gru 09:06