kilka zadań z ciągów
Michał kowolik: 1. Suma n wyrazów ciągu arytmetycznego wynosi S
n=n
2 − 5n. więc
A ) a
n= −84+4
B ) r= −6
c a
1=2
| | n2−n−12 | |
2. Dany jest ciąg, w którym b4= |
| wobec tego b4<0 dla |
| | n+7 | |
a: n∊{−3,−2,0,1,2,3,4} B: n∊<−3,4>, C: n∊{0,1,2,3}
Dziękuję
4 gru 22:19
think: ad 1
S1 = 12 − 5*1 = 1 − 5 = −4 = a1
Sn − Sn − 1 = an
an = n2 − 5n − [(n − 1)2 − 5(n − 1)] = n2 − 5n − [n2 − 2n + 1 − 5n + 5] = 2n −6
r = S2 − 2S1 = 22 − 5*2 − 2*(−4) = 4 − 10 + 8 = 2
4 gru 22:32
Aga1.: 1.
a1=S1=−4, S2=a1+a2=−6 , stąd a2=−2
r=a2−a1=−2+4=2
an=−4+(n−1)*2=−6+2n
4 gru 22:35
think:

ad 2
n
2 − n − 12
Δ = 1 + 48 = 49 ⇒
√Δ = 7
n
1 = 4
n
1 = −3
iloraz ma być ujemny a to mamy dla n∊(−
∞ −7)∪<−3, 4>
ale ponieważ n jest indeksem ciągu, to oznacza że interesują nas tylko n∊ℕ
+
zatem odpowiedzią będą {1, 2, 3, 4}
ponieważ ani w pierwszym ani w drugim nie znalazłam poprawnej odpowiedzi to jestem
zaintrygowana....
4 gru 22:40
Aga1.: 2)
n
2−n−12<0
n∊(−3,4) i n∊N
+
Odp.
n∊{1,2,3}
4 gru 22:46
think: ano fakt

nie zauważyłam że tam nierówność jest ostra
4 gru 22:47