Znowu geometria analityczna
Black: Nie potrafię tego obliczyć, mógłby ktoś pomóc ?
Dane są równania boków trójkąta ABC: y=−14x+54, y=7x−6, y=−83x−6
Wyznacz:
a) współrzędne wierzchołków trójkąta ABC
b) długość wysokości opuszczonej na bok zawarty w prostej y−14+54
4 gru 22:13
think: a) musisz rozwiązać 3 układy równań:
I
y = 7x − 6
II
III
y = 7x − 6
rozwiązanie takich układów równań wyznacza punkty przecięcia się tych prostych, czyli tym samym
3 wierzchołki trójkąta.
b) ze wzoru na odległość punktu od prostej musisz wyznaczyć odległość punktu, który Ci wyjdzie
| | 1 | | 5 | |
w III od prostej y = − |
| x + |
| |
| | 4 | | 4 | |
4 gru 22:18
Aga1.: Rozwiąż trzy układy równań
Pierwsze z drugim, pierwsze z trzecim i drugie równanie z trzecim
y=7x−6
Z tego wynika,że
−x+5=28x−24
y=7x−6
−29x=−29
y=7x−6
x=1
y=1
A(1,1)
licz dalej.
4 gru 22:22