Pomocyyy
Kaasiaa Studentkaa: Dziedzinę wyznaczamy po obliczeniu pochodnej czy przed ?
y = 2arctgx + π
y'= 2 * 1/1+x2 + π'
y'= 2/1+x2 + 0
y'= 2/ 1+x2
Co będzie dziedziną w tym przykładzie ?
4 gru 22:01
krystek: Zawsze podajemy dziedzinę funkcji ,a następnie pochodnej jak ją wyliczymy.
4 gru 22:05
Kaasiaa Studentkaa: czyli w tym przypadku to będzie tak ?
D: x>0
1 + x2 ≠ 0
x2 ≠ − 1
Czyli po prostu x>0 ?
4 gru 22:13
Kaasiaa Studentkaa: DOBRZE TO JEST ?
4 gru 22:20
Mila:

y=arctgx wykres zielony
x∊R
Zatem dziedzinę źle podałaś.
x
2+1>0 dla każdego x∊R ( zastanów się dlaczego)
4 gru 22:32