Rozwiąż równanie
NogaWeza: 3(x−11)/4 = 3(x+1)/5 − 2(2x−5)/11
Wynik to x=17
Hello.
Oto przykład nad którym się głowię, bo nie mam pojęcia jak go rozwiązać, a nauczycielkę mam
słabą i prawie nic równań nie ćwiczyliśmy.
Czy trzeba tutaj wyznaczyć NWW i pomnożyć przez to czy może jakoś inaczej. Bardzo prosił bym o
rozwiązanie z króciutkim objaśnieniem. Dzięki z góry.
4 gru 21:59
think: możesz wyznaczyć NWW aczkolwiek widać, że 4,5,11 są względnie pierwsze więc mnożysz przez 220.
4 gru 22:20
ref: refresh, czy ktos jest
e stanie mi pomoc? bardzo mi zalezy na tym by to zrozumiec
4 gru 22:21
think: równie dobrze możesz zostawić to tak jak jest
| 3(x − 11) | | 3(x + 1) | | 2(2x − 5) | |
| = |
| − |
| |
| 4 | | 5 | | 11 | |
| 3(x − 11) | | 11*3(x + 1) − 5*2(2x − 5) | |
| = |
| |
| 4 | | 5*11 | |
teraz mnożenie na krzyż
5*11*3(x − 11) = 4*[33(x + 1) − 10(2x − 5)]
wymnożyć, przerzucić x na jedną stronę liczby na drugą, wszystko jedno jak robisz, grunt aby
zgodnie z elementarnymi zasadami wykonywania działań
4 gru 22:26