Trygonometria.Sinus.Cosinus.Wartość Wyrażenia!!!
V.Abel: Oblicz wartość wyrażenia :
| | √2 | |
sin5x+cos5x, wiedząc, że sinxcosx= |
| |
| | 3 | |
Jak to rozwiązać, próbowałem różnymi wzorami skróconego, ale tak różnie wychodzi.
4 gru 21:38
Maslanek: Jeśli nie jesteś w stanie nic wymyślić, to:
sin
2x+cos
2x=1
4 gru 21:47
Mila: Dobrze zapisana treść? Masz odpowiedź?
4 gru 21:58
4 gru 22:04
V.Abel: nie mam odpowiedzi, ale próbowałem z tego, że
sin
5x+cos
5x=(sin
2x+cos
2x)(sin
3x+cos
3x)−sinxcosx(sinx+cosx), oraz z tego, co
Maslanek podsunał i wyszegł mi dziwny wynik, bardzo dziwny

!:
| 3(3+2√2) | | 3+2√2 | |
| * |
| , czy jakoś tak,, ale czy dobrze? ? ? |
| 3 | | 9 | |
Ma ktoś może sprytniejszy pomysł?
5 gru 17:08
V.Abel: Tak, treść dokładnie taka, próbowałem jeszcze na wzorach skrócnego mnożenia do piątej i innych
potęg, potem przyrównać, ale tak średnio wychodzi. Z tego, co napisałem przynajmniej jakaś
liczba wyszła. Ale czy na pewno to jest dobrze?
5 gru 17:16
ZKS:
Niech a = sin(x) oraz b = cos(x)
a5 + b5 = (a + b)(a4 − a3b + a2b2 − ab3 + b4)
a4 − a3b + a2b2 − ab3 + b4 = (a2 + b2)2 − ab(a2 + b2 + ab)
Więc
a5 + b5 = (a + b)[(a2 + b2)2 − ab(a2 + b2 + ab)]
(sin(x) + cos(x))[(sin2(x) + cos2(x))2 − sin(x)cos(x)(sin2(x) + cos2(x) + sin(x)cos(x))]
Po uproszczeniu dostajemy
(sin(x) + cos(x))[(1)2 − sin(x)cos(x)(1 + sin(x)cos(x)]
5 gru 17:28
V.Abel: Ok

, a ten mój sposób, ujdzie?
5 gru 17:32
ZKS:
Poprawiam
(sin(x) + cos(x))[1 − sin(x)cos(x)(1 + sin(x)cos(x))]
sin(x) + cos(x) możemy obliczyć w następujący sposób
{sin
2(x) + cos
2(x) = 1
| | √2 | |
{sin(x)cos(x) = |
| / * 2 |
| | 3 | |
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−(
+)
| | 2√2 | | 1 + √2 | |
(sin(x) + cos(x))2 = 1 + |
| ⇒ sin(x) + cos(x) = ± |
| |
| | 3 | | √3 | |
5 gru 17:32
V.Abel: Dzięki, ale ja robiłem po swojemu i miałem podobnie, czyli w takim razie, ten wynik jest
prawdopodobny?
5 gru 17:35
ZKS:
Nie zawsze wynik musi być piękny liczba niewymierna też jest liczbą i ma swoją wartość.
Możesz policzyć z mojego sposobu i porównać ze swoim wynikiem.
5 gru 17:39
Mila: Mianownik zgadza się, licznik mam inny.
sin
2x+cos
2x=1
| | √2 | |
sinx= |
| po podstawieniu i uporządkowaniu: |
| | 3cosx | |
9cos
4x−9cos
2x+2=0
v=cos
2x
9v
2−9v+2=0
Δ=9
| | 1 | | 2 | |
cos2x= |
| lub cos2x= |
| |
| | 3 | | 3 | |
| | √3 | | √6 | |
cosx=± |
| lub cosx=± |
| |
| | 3 | | 3 | |
| | √6 | | √3 | |
sinx=± |
| lub sinx=± |
| |
| | 3 | | 3 | |
| | √3 | | √6 | | √62*62*6 | | √33*32*3 | |
sin5x+cos5x=( |
| )5+( |
| )5= |
| + |
| = |
| | 3 | | 3 | | 81*3 | | 81*3 | |
| | 36√6 | | 9√3 | | 4√6+√3 | |
= |
| + |
| = |
| |
| | 81*3 | | 81*3 | | 27 | |
Dużo liczenia i łatwo o pomyłkę.
| | 4√6+√3 | |
Drugi wynik to − |
| |
| | 27 | |
5 gru 17:47
V.Abel: Mila, a dlaczego masz dwa wyniki?
Mój wynik, z mojego wyliczenia, to :
Liczyłem metodą kolegi, którego nicku, ze względu na jego różowość doczytać się niezbyt mogę i
wyszło mi bardzo podobnie, tylko wzór a
n−b
n znam, ale a
n+b
n nie znam, więc
policzyłem jak dla a
n−b{n{, co oczywiście dało mi inne znaki. Skąd ja mam wiedzieć jaki
jest wzór na a
n+b
n ? ? ?
5 gru 20:06
Mila: U ZKS też będą dwa wyniki i takie jak u mnie.
Właśnie dlatego, że mało kto z maturzystów zna wzór a5+b5 to podałam Ci inny sposób.
Czy na drugim czynnikiem masz pierwiastek?
Twój wzór z 17:08 chyba nie jest prawdziwy.
5 gru 22:56
V.Abel: Dzięki wszystkim, tak zgubiłem kwadraty. Jeszcze raz dziękuję za pomoc
7 gru 21:21
Mila:
7 gru 22:27