narysuj wykres funkcji
wwe: witam potrzebuje szybkiego wytłumaczenia jak sie rysuje, (rozwiazuje), funkcje kwadratowa z
wartoscia bezwzgledna o to przykład y= |x2 − 5x| −6
4 gru 21:38
Maslanek: Rysujemy wykres f(x)=x2−5x
Następnie |f(x)|
|f(x)| przesuwamy o wektor [0,−6].
4 gru 21:43
wwe: a jezeli jest wartosc bezwzgledna to odbijamy wzgledem osi ox
4 gru 21:44
wwe: a jeszcze jedno pytanie jezeli mam przesunac o wektor [ 0 , −6 ] czyli o 6 w dół na osi Y

?
4 gru 21:55
Maslanek: Tak i tak
4 gru 22:01
Mila:

1)y=x
2−5x popielaty wykres
odbijasz symetrycznie względem OX, tę część co leży pod osią OX o otrzymujesz
2)y=|x
2−5x| zielony
3) teraz translacja o wektor [0;−6]
y=|x
2−5x| −6 różowy
4 gru 23:42