równania wykładnicze logarytmy
achilles: a) 2
x2+2
b)
12x2−2x
c) (
3√2x2−3 = 16
do potęgi
13x+2} (potęgowanie nie chciało się zrobić)
d) (
9√3)
x = 3
x+1
pomocy
4 gru 21:26
Kejt: co masz zrobić z a i b?
c) popraw zapis..z tym nawiasem
| | 9 | |
d) tam jest |
| i to do potęgi 'x', tak? |
| | √3 | |
4 gru 21:29
achilles: z a i b rozwiązać równania, tzn musiałbym najpierw zamienić 2 na ułamek ?
tak żeby dojść do tego, by później na końcu zadania wyjdzie mi delta do wyliczenia
a c d normalnie obliczyć
c błąd mi wyskakuje (nie mogę wstawić 13x+2 jako całą potęgę)
d tak
4 gru 21:41
Kejt: ale tam nie masz znaku równości

dlatego pytam
c) interesuje mnie tylko lewa strona równania
d) zaraz Ci wrzucę kawałek rozwiązania
4 gru 21:45
krystek: Równanie to np
2x2+2=1
2x2+2=20 i teraz x2+2=0
4 gru 21:47
achilles: c) 3√2x2−3
4 gru 21:55