Oblicz monotonicznośc i ekstrema
titi:

Proszę bardzo o pomoc!
1) D∊R−{0}
3)f'(x)=0
x
2=4
(x−2)(x+2)=0
x=2 v x=−2
5) f(x) rosn. dla x∊(−
∞,−2)u(2,
∞)
f(x) mal. dla x∊(−2,2)
6)max. dla −2
min. dla 2
W odpowiedzi jest inaczej. Zapewne pomyliłem się od p. 3) tak? Prosiłbym bardzo o wyjaśnienie
co zrobiłem źle
4 gru 21:13
krystek: Nie wyrzuciłeś zera
4 gru 21:17
titi: W odpowiedzi jest Rosnąca w (−2,0), (0,2);malejąca w (−∞, −2), (2, +∞), minimum w −2, maximum w
2
4 gru 21:18
titi: To może w odpowiedzi jest źle?
Jeżeli wyrzucę zero to f mal. dla x∊(−2,0)u(0,2)
4 gru 21:22
krystek: Nie widzę błędu , może nie zauważam
Ale wyjściowa f dobre zapisana?
4 gru 21:24
titi: | | x | | 1 | |
Na 100% dobrze f(x)= |
| + |
| . Mam kolokwium w piątek i ciągle rozwiązanie nie daje mi to |
| | 4 | | x | |
spokoju...
4 gru 21:26
krystek: wszystko ok
4 gru 21:28
titi: Oki mam nadzieję, że to prowadzący się pomylił. W sumie napiszę do niego maila
4 gru 21:30
krystek: Czasem w"rozpędzie" następują pomyłki , nie wynikają one z braku wiedzy.
4 gru 21:32