FIZYKA prąd elektryczny - proszę o pomoc!
awoj: 1) Opór elektryczny przewodnika w temperaturze 0stC wynosi 56,3Ω. Oblicz opór w temp. 200stC,
współczynnik temp. oporu wynosi 0,0037 1/stC
2) Żarówka ma moc 45W i przepływa przez nią prąd o natężeniu 2A. Jaka będzie moc tej żarówki,
jeśli będzie płynął przez nią prąd o natężeniu 4A. Zakładamy, że opór jest stały.
Dziękuję bardzo za pomoc!
4 gru 21:06
Maslanek: 1) R=R0*(1+α ΔT)
Podstawić pod wzór. R0 dla 0st C.
2) P=U*I=I2R.
Zakładamy, że opór jest stały.
P2=I22R=(2I1)2R=...
4 gru 21:45
awoj: dziękuję bardzo za odpowiedź!
5 gru 17:25