stożek. proszę o pomoc
jadzia: W stozek ktorego przekrojem osiowym jest trojkat rownoboczny o boku 4 wpisano szescian(
szescian jest wpisany w stozek, jezeli cztery jego wierzcholki naleza do podstawy a pozostale
cztery do powierzchni bocznej stozka).Oblicz dlugosc krawedzi tego szescianu
4 gru 21:01
irena_1: a− krawędź sześcianu
Narysuj trójkąt równoboczny ABC a w nim prostokąt KLMN, którego jeden, bok KL,leży na podstawie
AB, a 2 pozostałe wierzchołki na ramionach − M na BC, N na AC.
Bok KL prostokąta zawarty w podstawie trójkąta to przekątna podstawy sześcianu, bok LM to
krawędź sześcianu.
Masz trójkąt prostokątny LBM, w którym
|LM|=a
4
√3−a
√6=2a
2a+a
√6=4
√3
a(
√6+2)=4
√3
a(
√6+2)(
√6−2)=4
√3(
√6−2)
a(6−4)=4
√18−8
√3
2a=12
√2−8
√3
a=6
√2−4
√3
5 gru 00:04
Bogdan:
Korzystamy z trójkątów podobnych:
| a | | h | | a | | | |
| = |
| ⇒ |
| = |
| |
| x√2 | | h − x | | x√2 | | | |
| 1 | | 1 | | 2 | |
| a2√3 − ax = |
| ax√6 / * |
| ⇒ a√3 − 2x = √6 ⇒ a√3 = x(√6 + 2) |
| 2 | | 2 | | a | |
| | 4√3 | | √6 − 2 | |
Dla a = 4: x = |
| * |
| = .... |
| | √6 + 2 | | √6 − 2 | |
5 gru 01:05