funkcja liniowa
Donia: | | 1 | | 3 | |
Naszkicuj prostą o podanym równaniu: |
| x − |
| y − 214 = 0 |
| | 2 | | 4 | |
Wyznacz punkty, w których przecina ona osie układu współrzędnych.
4 gru 20:53
Donia: Proszę o pomoc w wyliczeniu.
4 gru 20:58
krystek: Z osią OX ⇒ y=0
Zoxią OY ⇒ x=0 i licz.
4 gru 20:59
Donia: Jak do tego doszedłeś ?
4 gru 21:01
krystek: A jakie sa współrzędne punktów leżących na osi?
4 gru 21:02
Donia: ?
4 gru 21:04
krystek: Na osi OX tonp (−1,0) (1,0) (4,0)
Na osi OY to np (0,−2) (0,3) (0,7)
4 gru 21:07