Zadanie dla Macka :D
Macko: Witam!
Mam dwa zadanka z ciągłości funkcji, proszę o sprawdzenie mi poprawności wykonanych przeze mnie
obliczeń

a)
| | 1 | |
f(x) = { xsin |
| dla x<0 } |
| | x | |
b)
f(x) = { x
2 + 3, dla x ≤1 }
{ (x−3)
2, dla x>1 }
Wyszło mi , że w obu przypadkach funkcja jest ciągła.
4 gru 20:44
Macko: pomoze ktoś?
4 gru 20:54
Macko: hmmm
4 gru 21:14
ZKS:
W podpunkcie b) funkcja jest ciągła a w podpunkcie a) pominięty jest x = 0 bo masz funkcję
dla x < 0 oraz x > 0.
4 gru 21:23
Macko: czyli jak jest pominiety x = 0 , tzn. niekompletne zadanie mam tak?
4 gru 22:05
ZKS:
Napisz dokładnie jak wygląda ten podpunkt a).
4 gru 22:10
ZKS:
Jeżeli tak jak napisałeś to funkcja jest ciągła.
4 gru 22:13
macko: no wlasnie nie mam w zadani znaku rownosci, wiec jest dokladnie tak jak napisalem.
4 gru 22:20
ZKS:
Skoro tak to jest to funkcja ciągła ale chyba wiesz dlaczego nie może być x = 0.
4 gru 22:26
macko: wiem

Chodzi o mianownik
4 gru 22:28