matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
granica funkcji
letsgo :
granica funkcji
8−x
lim x−>8
sin
1
8
πx
witam mam problemik z tym przykładzikiem mam napisane aby kierować sie sinx=sin(π−x) z góry dziekuje za pomoc
4 gru 20:30
letsgo :
4 gru 20:40
letsgo :
pomoze ktoś ?
4 gru 21:20
Krzysiek:
sinx=sin(π−x)
π(8−x)
sin(πx/8)=sin(
)
8
skorzystaj teraz z tego,że:
sint
→1 dla t→0
t
4 gru 21:28
letsgo :
dziekuje Ci bardzo
4 gru 22:58