Ciąg arytmetyczny
TomekL: Wyznacz a26 oraz sumę dwudziestu sześciu początkowych wyrazów ciągu aryt. w którym a12=11 i
a25=50
Powiem ze nie mam pojęcia jak zacząć skąd wziąć a1 by podstawić pod wzór. Dzieki za pomoc
4 gru 20:29
Piotr:
a25 − a12 = 13r
wylicz r a potem a1 np a12 − 11r = a1
4 gru 20:35
TomekL: Hmm proszę o sprawdzenie tego zadanka

r=a25−a12=13
a12=a1+13
11+13=a1
a1=24
Sn=a1+an/2*n
Sn=24+26/2*26
Sn=50/2*26 (po skrócałem 50 i 26)
Sn=325
4 gru 21:05
TomekL: Sprawdzi ktoś czy dobrze jest jeśli nie prosze o poprawienie mnie
5 gru 16:47
TomekL: ponawiam
5 gru 18:02
TomekL: Czy ten wynik jest prawidłowy bo pewny nie jestem
5 gru 20:24
Piotr:
a1 i reszta źle.
5 gru 20:28
Bogdan:
Proponuję nieszablonowe rozwiązanie:
| | 50 − 11 | |
r = |
| = 3, a26 = 50 + 3 = 53 |
| | 25 − 12 | |
| | 1 | |
S26 = |
| * 26 * (a13 + a14) |
| | 2 | |
a
13 = 11 + 3 = 14, a
14 = 14 + 3 = 17, S
26 = 13 * (14 + 17) = 403
5 gru 20:40